Digitaal pesten

Er zijn tegenwoordig diverse soorten media zoals laptops en mobiele telefoons waarmee we met elkaar in contact kunnen komen via Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, SnapChat en ga zo maar door. Het pesten via deze digitale media wordt digitaal pesten of cyberpesten genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van vervelende en negatieve comments waarmee iemand opzettelijk wordt zwart gemaakt, het sturen van vervelende WhatsApp berichten of anti-pagina's over iemand waarop iedereen commentaar mag geven.

Wat is een chatruimte?

Een chatruimte kunt u zien als een kamer op het internet waarin u kunt chatten (praten) met andere mensen/kinderen. U kunt op deze manier makkelijk en snel teksten met elkaar uitwisselen. Voor kinderen is chatten een sociale manier van praten met mensen terwijl dit voor volwassenen juist een face to face gesprek is. Voor kinderen is het heel belangrijk om veel vrienden te hebben waardoor veel kinderen aan vreemden vragen of mensen die ze kennen uit een spel om een vriend te worden. Met deze vrienden sluiten ze dan contact waaruit soms een mooie vriendschap ontstaat of zelfs een relatie. De gesprekken met zulke vrienden kunnen vaak heel leuk zijn maar het kunnen ook hele vervelende gesprekken zijn waarin nare dingen worden gezegd waar ouders, broer, zus of leerkracht dan niets van weet. Ook al kent u de persoon niet persoonlijk, hij of zij kan u toch het gevoel geven dat u bent verbonden met deze persoon.

Diegene die gepest worden zetten over het algemeen het geluid uit van de chatboxen en hun mobiele telefoons. U kunt dus niet zien of ze huiswerk aan het maken zijn of dat ze gepest worden. Het kan ook zijn dat uw kind juist een pestkop is en hele vervelende berichten stuurt naar kinderen uit zijn/haar klas terwijl u bij hem/haar in de kamer zit. Het moeilijke van dit soort situaties is dat het niet te zien is. U ziet alleen iemand druk achter de computer typen maar zit niet wat voor een berichten er ontvangen en/of verstuurd worden. Pesten online voelt heel erg veilig omdat niemand dit kan zien. Het kan dus best zijn dat uw eigen zoon/dochter een onlinepestkop is zonder dat u hier erger in hebt. Bij vervelende chats kunt u de chatbox afsluiten maar dit is niet altijd mogelijk. Tegenwoordig moeten kinderen online kijken naar hun schoolrooster en telefoonnummers uitwisselen met klasgenoten.

Grooming

Het is belangrijk dat kinderen weten met wie ze aan het chatten zijn. Er zitten namelijk veel verkeerde personen op het internet die zich online voordoen als een geheel ander persoon. Personen die zich uitgeven als een ander persoon wordt ook wel grooming genoemd.

Bangalijsten

Wat steeds vaker voorkomt is dat er een bangalijst wordt gemaakt. Dit zijn lijsten waarin namen van verschillende meisjes staan die op school worden gezien/uitgemaakt als slet. Pesten op deze manier vinden veel mensen erg aantrekkelijk omdat niemand weet wie de lijst heeft gemaakt, door deze manier hoeft de maker van de bangalijst dan ook niet de personen onder ogen te komen. Het is dus eigenlijk gewoon een hele laffe manier van pesten!

Naam *Emailadres *Opmerkingen *